Museum •  Ligging  

Het museum bevindt zich in Binche, een kleine stad in België, in de provincie Henegouwen, op ongeveer 60 km ten zuiden van Brussel. Binche staat vooral bekend voor zijn traditionele carnaval en zijn Gilles, die in de wereld een symbool van België zijn geworden.


De oude stadskern telt vandaag een kleine 10 000 inwoners. Het hart van de stad is omgeven door een stadswal van 2000 meter en 22 torens. Elk jaar leeft de stand gedurende zeven weken op het ritme van de carnavaltrommels. Binche is fier op zijn middeleeuws verleden en op zijn status van gravenstad van Henegouwen die binnen zijn muren en in zijn kasteel beroemde bezoekers heeft ontvangen.
 

De Grote Markt, waar zich het belfort en het stadhuis bevinden, is de coulisse van één van de meest traditionele carnavals in Europa. Op dat plein worden de „rondeaux“ (kringdansen) gedanst, die de acteurs van het feest, onder begeleiding van hun ouders, hun vrienden en allen die het betoverende ritme van de dans van de Gilles niet kunnen weerstaan, verenigt.

Meer dan ergens anders wordt de bezoeker bij iedere stap herinnerd aan de sterke verbondenheid van de stad met zijn carnavalstraditie, waarvan ook het internationaal Museum van het Carnaval en het Masker getuigt.