Museum •  Afdelingen  

 

Op het gelijkvloers (momenteel gesloten wegens verbouwingswerken) en in een deel van de eerste verdieping

 

Op de eerste verdieping vindt u bovendien:

 

 - het carnaval van Binche. De « galerij van Binche » biedt u gelegenheid om aan de hand van foto’s alles over de ontwikkeling van deze traditie te leren. Ze zet ook de verschillende etappes van de carnavalscyclus op een aantrekkelijke manier in scène.
Audio-gidsen in het Nederlands, het Engels en het Frans.

- de carnavals van Wallonië (Stavelot, Malmedy, Fosses-la-Ville)

- "Europese maskers. Levend erfgoed". Audio-gidsen in het Nederlands, het Engels en het Frans.

Gesloten vanaf 10 september 2014

 

De tweede verdieping is uitsluitend gewijd aan de pedagogische activiteiten van het museum. 
 

De kinderen van vandaag zijn de volwassenen van morgen. Het doel van onze animaties is hun interesse te prikkelen voor cultuur. Ze worden dus ingewijd in de functies van een museum, maar kunnen ook de talrijke materialen die gebruikt worden voor de maskers en de functies van de gemaskerde rituelen ontdekken. Wij nemen de kinderen bij de hand en maken met hen een reis in het hart van een stad (Binche) en zijn carnaval (in 2003 door de Unesco erkend). De ambachtsmannen spelen hierbij een bijzonder belangrijke rol.
De reis leidt ze ook naar andere continenten waar ze begeleid worden door dierenmaskers, die inderdaad een ludiek karakter hebben en soms grappig zijn, maar die tegelijk ook dragers zijn van veelvoudige symbolen en belangrijke opdrachten.

Pedagogisch dossier op onze website.

Onze workshops, verjaardagfeestjes en vakantieateliers hebben allemaal op de tweede verdieping plaats. Binnenkort ook animaties voor volwassenen.