Verzamelingen •  Het masker  

Het masker definiëren is niet gemakkelijk. Het heeft talloze vormen (gelaatsmaskers, hoofdmaskers, opzetmaskers, buikmaskers enzovoort), is in zeer uiteenlopende materialen vervaardigd (hout, leer, plastiek, veren, huid, stro enzovoort) en heeft talloze functies want het wordt gebruikt in inwijdingsceremonieën, tijdens begrafenissen, Breitling Replica Watches in agrarische rituelen of carnavalsvieringen en bij tal van andere gelegenheden. Elk masker weerspiegelt de sociale, politieke, religieuze, culturele en historische eigenschappen van de samenleving die het geschapen heeft. Het woord “masker“ kan trouwens ook worden gebruikt voor make-up, marionetten en schaduwpoppen, tatoeages, scarificaties enzovoort.

In een inleiding over het „masker“ moet echter vermeld worden dat het masker nooit een afzonderlijk gebruikt voorwerp is. Het wordt gebruikt samen met accessoires en met een kostuum – dat vaak in het begrip „masker“ ingesloten is – en onder muzikale begeleiding. Het bevindt zich in het centrum van een gemeenschap die bestaat uit de maskerdrager, zijn begeleiders, de organisatoren en de toeschouwers. Het is bovendien aan een welbepaalde plaats en een welbepaald tijdstip gebonden. Dit alles – en nog veel andere elementen – maakt van het masker een paradoxaal voorwerp is : het is tegelijk ritueel en feestelijk, intrigant en mysterieus. Het is universeel maar elk masker is ook uniek.

Het Maskermuseum bewaart bijna 10 000 maskers, kostuums, marionetten, rituele voorwerpen en muziekinstrumenten, maar ook affiches, partituren en iconografische documenten. Het bezit in totaal ongeveer 30 000 voorwerpen. Ze komen van heinde (Binche, België en Europa) en ver (Amerika, Azië, Oceanië, Afrika). Hoewel deze voorwerpen van een indrukwekkende rijkdom getuigen, zijn ze toch maar een beperkte weergave van de culturele diversiteit van de wereld waarin we leven. Ze bieden de gelegenheid om de tradities, de mythologieën, de praktijken en de geloofsovertuigingen van andere populaties te ontdekken en maken ons ervan bewust dat we “wereldburgers“ zijn.
 

Ontdek een deel van onze collecties : http://www.aicim.be/main/fr/membres.php?provider=MIC