Tentoonstellingen • Tentoonstellingen archief  


Van 16 juni 2007 tot 6 april 2008 organiseert het Internationaal Museum van het Carnaval en het Masker in Binche een tijdelijke tentoonstelling met als titel « Van aangezicht tot aangezicht, het masker in het stripverhaal ». In het kader van deze tentoonstelling worden afbeeldingen van maskers in stripverhalen en stukken uit de indrukwekkende verzamelingen van het Maskermuseum tegenover elkaar geplaatst.

De vierenvijftig tentoongestelde maskers zijn afkomstig uit de stripverhalen van vijfenveertig verschillende auteurs, onder wie Vandersteen, de schepper van Suske en Wiske, uitgever: Standaard; Tibet en Duchâteau, de scheppers van Ric Hochet, uitgever: Le Lombard; Desorgher en Desbert, auteurs van Jimmy Tousseul, uitgegeven door Dupuis, en tenslotte Franquin met zijn „Idées noires“, uitgegeven door Fluide Glacial.

De maskers worden tentoongesteld tegenover een vergroting van het vignet van het stripverhaal waarin ze verschijnen. Er is telkens een uitleg over het album, de auteur, de uitgave en het masker. De tentoonstellingsruimten zijn volledig vernieuwd en zijn van een nieuwe verlichting en van achtergrondmuziek voorzien.

Vandaag is het stripverhaal iets voor generaties. Zoals het masker verscheen het stripverhaal vroeg in de beschavingen en biedt het de mogelijkheid een verhaal te vertellen. De fresco’s en de reliëfsteenbeelden uit de klassieke oudheid kunnen vergeleken worden met stripverhalen omdat ze een reeks beelden gebruiken om iets te vertellen.

Sinds het Maskermuseum werd opgericht, is het almaar groter geworden dankzij de uitbreiding van zijn verzamelingen en zijn tijdelijke tentoonstellingen. Door „Van aangezicht tot aangezicht“ - een tentoonstelling die zowel ludiek als wetenschappelijk is - wenst het Museum zowel mensen en families aan te trekken die verzot zijn op stripverhalen alsook een publiek dat belangstelling heef voor de maskertradities van de wereld. De tentoonstelling is in ieder geval een gelegenheid om de prachtige verzamelingen van het Museum te ontdekken.