NIEUWSBRIEF  

Abonneer op onze nieuwbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten

 GULDEN BOEK  

Laat ons een boodschap in ons bezoekersboek achter en lees de commentaren van anderen

 MÜM

Het verhaal begint in 1975 wanneer Samuël Glotz een museum inwijdt waar de Europese maskertradities tegenover elkaar gesteld worden: de overeenkomsten tussen hen, maar ook de culturele diversiteit waarvan ze getuigen zijn frapperend. Sindsdien is het Museum almaar groter geworden en bewaart vandaag ongeveer 10 000 maskers en kostuums (maar ook voorwerpen die gebruikt worden in diverse rituelen of feesten, muziekinstrumenten, marionetten, affiches). Het Museum toont de vele gezichten van het masker: het masker in Europa, Azië, Afrika, Oceanië en Amerika, over het carnavalsmasker, het toneelmasker of het rituele masker, tot het archeologische, oude of hedendaagse masker.

Het Maskermuseum is een actieve instelling met veel verschillende facetten: vaste en tijdelijke tentoonstellingen (ook buiten het Museum), publicaties, animaties (workshops, vakantieateliers, verjaardagsfeestjes...), documentatiecentrum enz.

 NEWS  

Liefhebbers van oude documenten, mis niet de filmvoorstelling "Binche, Cité des Gilles" op zaterdage 1 december om 17 uur (film in het frans). De film werd aan het eindre van de jaren 50 door de aarts Jacques Henry gedraaid en herhaaldedijk bekroond. Duur : 34 minuten. Ze gaat over de stad Binche en haar erfgoed en zet het carnaval van deze tijd in de kijker. Na de voordstelling is er een uitwisselin van getuigenissen van de verschillende actoren van onze mooie traditie. GRATIS TOEGANG.

 AGENDA  

« Betoverend – Genezen » VERLENGING TOT EN MET 23 SEPTEMBER 2018 De tentoonstelling "Betoveren - Genezen" neemt je mee op reis tussen twee werelden, die van het zichtbare en het onzichtbare, het tastbare en ongrijpbaar, echt en bovennatuurlijk. De gepresenteerde werken, van het masker tot het rituele mes door de "fetisjen" en anderen Sjamanistische objecten weerspiegelen het universele karakter van een dualiteit inherent aan de conceptie van de wereld in de meerderheid van culturen: goed en kwaad. De heilzame magie en kwade tovenarij zijn nauw met elkaar verbonden beschermingsvermogen van het individu. De route van de tentoonstelling zal worden onderbroken door veel magische en mystieke objecten en gaat in op drie hoofdthema's: healing, de kwade betovering en de waarzeggerij

 MUSEUMWINKEL  

Carnaval van Binche (Het) - Speelboek