» Tentoonstellingen » Vaste tentoonstellingen » Het Interpretatiecentrum over het Carnaval van Binche

Het Interpretatiecentrum over het Carnaval van Binche

Het Binche Carnaval Interpretatiecentrum zal gesloten zijn van 11 september tot 8 november 2023.

Deze afdeling nodigt de bezoeker uit om zich in de fantastische wereld van een folklore te onderdompelen die in 2003 door Unesco werd erkend als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

Dit interpretatiecentrum verschilt van een klassieke afdeling van een museum. Het geeft u de gelegenheid het Carnaval van Binche, zijn geschiedenis, zijn actoren, zijn gebruiken en zijn tradities via een immersieve en multi-zintuiglijke ervaring te ontdekken.

Dit nieuw ontworpen participatieve parcours presenteert de mooieste stukken uit de collecties van het Museum, nog nooit eerder tentoongesteld archiefmaterial, foto’s, geluidsinstallaties en video’s.

De diversitiet van de informatiebronnen die in de verschillende ruimten worden aangeboden vertellen over de historische ontwikkeling van het Carnaval, het unieke knowhow dat gemobiliseerd wordt, zijn bjizondere kalender, maar ook over de plaats van de vrouwen en de kinderen, de rol van de Gille en die van de andere emblematische personages van deze folklore.

Tenslotte getuigt dit parcours ook van de complexiteit van het Carnaval. Ofschoon het jaarlijks tienduizenden toeschouwers trekt, wordt het Carnaval in de familiekring beleefd. Het is het hart van de indentiteit van de stad.