» Tentoonstellingen » Vaste tentoonstellingen » Maskers uit de hele wereld

Maskers uit de hele wereld

Deze afdeling nodigt de bezoeker uit tot een ontdekkingsreis door de maskerpraktijken van de hele wereld. De reis leidt u van de winterfeesten in Europa naar de geheimzinnige ceremonies van Noord-Amerika en Latijns-Amerika en van de enigmatische gebruiken van Afrika naar de fascinerende tradities van Azië en Oceanië.

De geografische aanpak, dat wil zeggen de indeling per werelddeel, maakt het mogelijk de diversiteit van het masker duidelijk te maken, maar ook bepaalde tendensen en samenhangen aan te wijzen.

De introductieruimte geeft een definitie van het masker die de bezoeker aanmoedigt om zich te buigen over de inherente ambiguïteit van dit voorwerp dat zich voortdurend heen en weer beweegt tussen universaliteit en bijzonderheid. Er zijn verschillende maskertypes tentoongesteld en een van de vitrines geeft de mogelijkheid om verschillende voor maskers gebruikte materialen met behulp van de tastzin te ontdekken.

Vervolgens leidt het parcours u door vijf zalen, elk gewijd aan één continent. De reis begint in Afrika, gaat dan verder naar Azië, Amerika en Oceanië en eindigt in Europa.

In totaal zijn er rond 200 topstukken van de museumcollectie tentoongesteld.

Om renovatie- en collectierotatieredenen zal de tentoonstelling tijdelijk sluiten van 1 oktober 2024 tot 13 juni 2025.