» Collecties » De 5 werelddelen » Amerika

Amerika

De Amerikaanse collectie bevat in totaal 1 600 stukken. De geschiedenis van het masker in Amerika begint al lang voor de eerste contacten met de Europeanen.

De voorwerpen uit Zuid- en Centraal-Amerika bestrijken een lange tijdsperk, namelijk van 300 voor Christus tot heden. Maskers uit Mexico en Guatemala en een aantal maskers van bevolkingsgroepen uit de Amazone zijn de sleutelstukken van deze collectie.

De hedendaagse maskerpraktijken van Centraal- en Zuid-Amerika zijn gekenmerkt door een soort syncretisme tussen, enerzijds, precolumbiaanse en, anderzijds, westerse en christelijke elementen afkomstig uit de Spaanse, Portugese en later zelfs de Franse tradities. Naast het mengsel van precolumbiaanse elementen met Europese codes en symbolen manifesteert zich in de rituelen en feesten van Centraal- en Zuid-Amerika een andere vorm van syncretisme, namelijk de invloed van de Afrikaanse maskerpraktijken. De massieve en gedwongen verplaatsing van bevolkingsgroepen uit Sub-Sahara Afrika om ze als slaven op de plantages in te zetten heeft ertoe bijgedragen dat Afrikaanse elementen deel zijn geworden van de Amerikaanse feesten.

In Noord-Amerika waren maskerpraktijken in alle culturele regio’s te vinden. De maskers hielden soms verband met totemisme, soms met sjamanisme, en structureerden de Indiaanse samenlevingen van Noord-Amerika. De door de maskers belichaamde geesten speelden ook en rol in landbouwrites en offerrites. De voorwerpen uit Noord-Amerika stammen uit de 19de eeuw tot heden.

Afrika

Meer informatie

Azië

Meer informatie

Amerika

Meer informatie

Oceanië

Meer informatie

Europa

Meer informatie