» Évènements » Día de Muertos
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Día de Muertos

1 november 2022 - 5 maart 2023

De nieuwe tijdelijke tentoonstelling van het Museum van het Carnaval en het Masker zet een van de meest emblematische evenementen van de Mexicaanse cultuur in de kijker : het feest van de Dag van de Doden. 

In Mexico wordt de dood gevierd. Zoals een hartstochtelijke hymne aan het leven worden tijdens de festiviteiten van de Dag van de Doden de verledenen gevierd. Deze intense periode is gekenmerkt door bezinning, maar tegelijkertijd door gezelligheid. 

Het door UNESCO als Meesterwerk van het mondelijke en immateriële Erfgoed van de Mensheid erkende feest van de Dag van de Doden vindt in het hele land plaats en wordt door meer dan 360 inheemse culturen gevierd. Dit complexe culturele mozaïek werd gevormd door de Mexikaanse geschiedenis en maakt deze vieringen zo bijzonder en raadselachtig. 

Het oprichten van altaren, het versieren van graven en, sinds kort, parades met gekostumeerde, gegrimeerde en gemaskerde deelnemers bieden de levenden de gelegenheid om hun overleden geliefden te gedenken en aan hen hulde te brengen. 

De tentoonstelling Día de Muertos benadert het feest van de Dag van de Doden en zijn verloop vanuit twee verschillende invalshoeken : enerzijds in een landelijke context, in de staat Chiapas (in het zuiden van Mexico), in de gemeenschap van de Tzotzil Maya’s, en anderzijds zijn ontwikkeling in de grote steden zoals. 

Met hun lachende schedels en zijn skeletten bezielt de stedelijke vorm van deze feesten geheel Mexico, maar ook de Mexicaanse gemeenschappen in de hele wereld.

Deze nieuwe tijdelijke tentoonstelling zal haar deuren op een heel symbolische dag, met name op 1 november. 

Gegevens

Begin:
1 november 2022
Einde:
5 maart 2023
Evenement Categorieën:
,

Agenda

Binche intiem. Auditieve verkenning
27 januari @ 10 h 30 min - 15 september @ 17 h 00 min
Festum
27 januari @ 10 h 30 min - 26 mei @ 17 h 00 min